Sint Michaƫlkerk Harlingen 135 jaar

Op 31 mei a.s. bestaat de H. Aartsengel Michaelkerk in Harlingen precies 135 jaar. Dat wil de locatie niet ongemerkt voorbij laten gaan. Daarom zal er na de viering van zondag 29 mei bij de koffie wat lekkers zijn en wordt er daarna, naar goed Harlinger gebruik, nog een drankje en een hapje geserveerd.

Nadat de Harlinger katholieken driekwart eeuw in een schuilkerkje hadden gekerkt dat aan een nauwe steeg lag, besloot men in 1879 met goedkeuring van de toenmalige aartsbisschop van Utrecht een nieuwe kerk en pastorie te bouwen. De bouw van deze kerk is gereedgekomen in 1881, en zij werd op 31 mei plechtig gewijd. De bouwmeester was Alfred Tepe uit Utrecht, die ook o.a. de R.K. kerk van Workum bouwde. Het gebouw kostte toen fl. 139.977,-

Aannemersbedrijf Joh.K.Kalt uit Ureterp bouwde de kerk op de plaats van de oude schuilkerk tussen de Zuiderhaven en de Schritsen, in de richting noord-zuid (anders dan de traditionele oost-westlijn). Bouwpastoor werd pastoor J. J. Sletering, die van 1872 tot 1914 pastoor was van de parochie. Het kerkgebouw is een voorbeeld van neogotiek in sobere, pure vorm.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd eerst de toren geraakt door een Engelse brandbom. Later - op 5 november 1941 - werden kerk en sacristie aan de noordkant door een bomaanval zo zwaar beschadigd, dat uitgeweken moest worden naar het R.K. Verenigingsgebouw  “Het Roomsche Hemeltsje". Na de oorlog stond men voor de keuze: afbraak of restauratie? Vanwege haar monumentale karakter en karakteristieke bouw werd gekozen voor restauratie. De Harlinger geloofsgemeenschap is gehecht aan haar mooie kerkgebouw en hoopt er nog lang  van te kunnen genieten.