Pannenkoeken en askruisje op Aswoensdag

Op 1 maart was het zover: Aswoensdag. Sinds een drietal jaren organiseert de werkgroep familievieringen op deze dag voorafgaand aan de viering een pannenkoekenmaaltijd. In het verleden mocht men tijdens de vasten niet gebruik maken van oliën en vetten en eieren. En dat zijn nu precies de ingrediënten waarmee je lekkere pannenkoeken kunt maken.

Eigenlijk werd dit op de avond van tevoren gegeten, dus op dinsdag, maar om praktische redenen hebben wij besloten om dit voorafgaand aan de viering te doen.  En daarin zijn wij niet de enige parochie. Ook in sommige andere parochies wordt dit met kinderen gedaan op de woensdagmiddag.

En we zien een stijgende lijn. Het eerste jaar hadden we 30 eters, het tweede jaar 60 eters en dit jaar 80 eters. En het was fantastisch: kinderen, ouders, opa’s en oma’s, pakes en beppes zaten allemaal te genieten van de pannenkoeken. Een van de 1e communicantjes opende met een gebedje, vervolgens werd gezamenlijk het Onze Vader gebeden en de maaltijd kon starten. Er waren 275 pannenkoeken gebakken en er bleven maar een paar over.

Daarna was de viering in de kerk. Een viering voor jong en oud. En ook daar was grote belangstelling voor. Ruim 165 mensen kwamen om de viering mee te maken en een askruisje te halen. Pastor Sipke Draisma betrok de kinderen bij de viering, o.a. bij het ontsteken van het vuur om de palmtakjes van vorig jaar te verbranden, maar ook mochten de kinderen helpen bij het sluiten van de prachtig versierde luiken op het hoofdaltaar en de beide zij-altaren.Teken van soberheid.

Al met al een geslaagde Aswoensdagviering, waar we met veel plezier op terugkijken en we gaan hier volgend jaar gewoon mee door!

Werkgroep Familievieringen