Opening winterseizoen bij Kath. Vrouwen Gilde afd. Harlingen

Afgelopen dinsdag, 19 september, kon de voorzitter van het Katholiek Vrouwen Gilde afdeling Harlingen weer een grote groep dames welkom heten op de eerste avond van het winterseizoen.

Vervolgens gaf zij het woord aan mevrouw Betty Edens, die als lid van Floria pro Deo, al jarenlang een van de vaste bloemschikkers is van de katholieke kerk in Sneek.

Zij gaf uitleg over de symboliek van bloemen en planten. Zo staan er vaak dennenappels op het hek voor de katholieke kerk, wat symbool staat voor gastvrijheid, welkom zijn.

Oranjeappels hebben dezelfde betekenis maar horen bij de protestantse kerken.

Als er een baby is geboren worden er niet voor niets rozen gegeven, zo geef je nl. aan dat je het kindje een lang en gelukkig leven toewenst. Dat verklaart ook de keuze voor roosjes in een bruidsboeket. De hedera staat voor verbondenheid en vriendschap en is een mooie basis voor een bloemstuk wat voor diverse doeleinden is te gebruiken.

Voor een begrafenis wordt er vaak voor lelies en aronskelken gekozen en de laurierkrans geeft aan dat het hoofd te ruste mag worden gelegd. In tegenstelling tot de katholieke kerk worden bij de protestantse begrafenissen weinig bloemen gebruikt en de joden volstaan ermee door het leggen van steentjes op de graven.

Ook de kleuren van de bloemen zijn belangrijk, zo staan wit en geel symbool als pauselijke kleuren.

De anjer in het knoopsgat van prins Bernhard was waarschijnlijk een knipoog naar de destijds spelende discussie over het omvormen van ons koningshuis tot een republiek. Bij een republiek horen nl. anjers terwijl de lelie een kenmerk is van de Hugenoten.

Aan het einde van de avond kregen alle dames een overzichtje mee van de bloemen met een boodschap en een bloemenhoroscoop.